Osoitehaavin pilotti antoi hyvät eväät jatkoa varten

15.4.2019

Osoitetietojen tarkentamiseen tarkoitetun Osoitehaavi-palvelun pilotti Lempäälässä päättyi sunnuntaina 7.4. 

Osoitehaavi on nyt kiinni jatkokehitystä varten, ja tietojen kerääminen alkaa taas syksyllä
Osoitehaavi on nyt suljettu jatkokehitystä varten, mutta palvelu on tarkoitus avata uudestaan käyttöön vuoden loppupuolella. Kiitokset kaikille pilottiin osallistuneille!

Kuukauden mittaisen pilotin aikana haaviin saatiin yhteensä 189 sisäänkäyntiä ja 67 kulkupistettä.  

– Lempäälän kunnalle ja kuntalaisille kiitos siitä, että pilotti saatiin toteutettua. Vaikka toivoimme, että tietoja olisi ehtinyt kerääntyä enemmänkin, saimme kuitenkin riittävän paljon, jotta meillä on nyt hyvä käsitys Osoitehaavin toiminnasta. Kertynyt tieto oli myös ilahduttavan monipuolista ja laadukasta, Paikkatietoalustan Osoitteet-osahankkeen vetäjä Paula Ahonen-Rainio kiittelee. 

Koska kyse oli nimenomaan pilotista, tekniset ongelmat olivat myös jossain määrin odotettavissa. Tärkeää on, että kaikki kuprut saadaan nyt hiottua pois varsinaista julkaisua varten.

Myös kaikki saatu palaute luetaan huolella läpi ja huomioidaan jatkokehityksessä. Palautteiden perusteella Osoitehaavia pidetään yleisesti selkeänä ja helppokäyttöisenä. Monia kuitenkin mietitytti se, ettei Osoitehaavi toimi älypuhelimessa. Palvelu on rakennettu niin, että ainakin toistaiseksi se toimii vain riittävän isolla näytöllä, käytännössä siis parhaiten tietokoneella. 

– Esimerkiksi isännöitsijän, joka kerralla merkitsee koko taloyhtiön sisäänkäynnit, voi olla helpompi tehdä se työpöydän ääressä, kun taas toiselle voisi olla kätevämpää lisätä esimerkiksi oman mökin kulkupiste tien päällä puhelimen kautta. Erilaiset mobiiliratkaisut otetaan nyt mietintään, vaikka emme vielä mitään voikaan luvata, Ahonen-Rainio kertoo.

Turvallista tiedonkeruuta

Pilotissa nousi esiin, että käyttäjät tallensivat Osoitehaaviin lähinnä vain esimerkiksi oman kodin tai työpaikan tietoja. Liialliseen varovaisuuteen ei kuitenkaan ole syytä, sillä tietoja voi hyvin tallentaa kaikille rakennuksille, joiden sisäänkäynnit ja kulkureitit tuntee riittävän hyvin. Kuka tahansa voi siis tallentaa vaikkapa tutun kauppakeskuksen sisäänkäynnit tai kulkupisteet kerralla vaikka koko naapurustolle. 

– Tässä meidän täytyykin olla jatkossa selkeämpiä ja kannustaa rohkeammin lisäämään tietoja kaikkiin tuttuihin osoitteisiin. Kiinnitämme huomiota myös siihen, että viestimme riittävän selkeästi tiedonkeruun turvallisuudesta. Joitakin käyttäjiä askarruttivat esimerkiksi omakotitalojen sisäänkäynnit, mutta niitähän ei ole tarkoitus kerätä Osoitehaaviin ollenkaan, Ahonen-Rainio toteaa. 

Tietojen luotettavuudesta pidetään huolta Suomi.fi-tunnistautumisen kautta. Palveluun ei jää tietoa siitä, kuka tiedon tallentaa, mutta käyttäjät voidaan kuitenkin tarvittaessa jäljittää, jos väärinkäytöksiä ilmenisi. 

Osoitehaavi on nyt suljettu jatkokehitystä varten, mutta palvelu on tarkoitus avata uudestaan käyttöön vuoden loppupuolella, jolloin tietoja on mahdollista kerätä koko maasta. Lempäälässä nyt lisätyt sisäänkäynnit ja kulkupisteet säilyvät haavissa tallennettuina. Pilotissa tallennetut pisteet ja ilmoitukset virheellisistä osoitteista toimitetaan Lempäälän kunnalle. Pilotin ansiosta kunnallakin on nyt mahdollisuus kokeilla, miten tarkennettua osoitedataa voisi hyödyntää.