Kerätään Lempäälän ovet kartalle – Osoitehaavin pilotti 7.3.–7.4.2019

Osoitehaavin etusivu

Osoitehaavin pilotti on päättynyt!

Kiitokset kaikille osoitetietojen tarkentamiseen osallistuneille. Osoitehaavi on tarkoitus avata uudestaan käyttöön vuoden loppupuolella, ja tällöin tietoja on mahdollista kerätä koko maasta. Lue tästä, miten pilotti sujui.

Lempäälä on valittu Osoitehaavin pilottikohteeksi, mikä tarkoittaa sitä, että lempääläiset voivat ensimmäisenä Suomessa ryhtyä keräämään sisäänkäynti- ja kulkupistetietoa Osoitehaavin avulla. Tietoja voi kerätä Lempäälässä pilotin ajan 7.3.–7.4.2019. 

Osoitehaavin kehityksestä ja ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitoksen operoima Paikkatietoalustan Osoitteet-osahanke, jonka tavoitteena on parantaa suomalaista osoitetietojärjestelmää. Sisäänkäynti- ja kulkupistetietojen kerääminen on työssä yhtenä tärkeänä etappina. Tavoitteena on laajentaa tiedonkeruu myöhemmin koko Suomeen ja julkaista Osoitehaavi kaikille avoimeen käyttöön syksyllä 2019. Pilotin aikana Osoitehaaviin voi lisätä tietoa Lempäälän osoitteista, ei vielä muualta Suomesta. Lue myös tiedote: Sisäänkäynnit ja kulkupisteet kartalle – uutta Osoitehaavi-palvelua pilotoidaan Lempäälässä

Osoitehaavi-palvelu löytyy osoitteesta beta.paikkatietoalusta.fi/osoitehaavi. Katso myös ohjevideo Osoitehaavin käyttöön.

Miksi Osoitehaavia tarvitaan?

Tällä hetkellä valtakunnalliseen osoitetietojärjestelmään on merkitty tieto rakennuksen sijaintipisteestä, mutta arjessa törmää usein tilanteisiin, jossa tarkempi tieto esimerkiksi sisäänkäynneistä olisi tarpeen. Tällaista tietoa ei kuitenkaan nykyisin ole saatavilla. 

Etenkin useamman rakennuksen taloyhtiössä sisäänkäyntien ja haja-asutusalueella perille opastavan kulkupisteen tietäminen on olennaista. Osoitehaaviin voidaan tallentaa tietoa myös mahdollisista kulkurajoituksista, joiden avulla esimerkiksi pelastajat voivat arvioida, mitä kautta pääsee parhaiten perille kohteeseen. Sisäänkäynti- ja kulkupistetiedot ovat tärkeitä pelastustoimen ja ensihoidon lisäksi esimerkiksi kuljetus- ja jakelupalveluille, mutta myös meille kaikille kansalaisille arjessa, kun etsimme vaikkapa sisäänkäyntiä virastotalon palveluihin tai terveyskeskukseen. 

Asiantuntemustasi tarvitaan

Lempäälässä yhteisiin sisäänkäyntien ja kulkupistetiedon keräämistalkoisiin eli Osoitehaavin pilotointiin kutsutaan etenkin kaikkia rakennuksia ja reittejä hyvin tuntevia toimijoita ja henkilöitä:

  • kerros- ja rivitalojen taloyhtiöiden edustajat ja/tai isännöitsijät,
  • julkiset rakennukset tuntevat tahot esim. kunnan, seurakunnan, valtion kiinteistöjen hoitajat,
  • yritysten kiinteistöjen hoitajat,
  • kyläyhteisöt ja -yhdistykset, jotka tuntevat erityisesti haja-asutusalueiden kulkupisteitä, 
  • vapaapalokunta ja muut vapaaehtoisuuteen perustuvat, pelastustoimiin osallistuvat tahot.

Tietojen kerääminen ei kuitenkaan edellytä mitään erityisosaamista – kaikki voivat osallistua.

Sisäänkäyntien sijainteja kerätään kaikille rakennuksille, joiden sisäänkäynnille voi tarvita opastusta:

  • rivi- ja kerrostalot
  • julkiset rakennukset kuten koulut, kirkot, tapahtumakeskukset, kauppakeskukset ja toimistorakennukset
  • Huom! Omakotitalojen sisäänkäyntejä ei kerätä.

Sen sijaan kulkupisteitä (perille opastava tieto, esimerkiksi liittymä tieverkosta) kerätään kaikille osoitteille, myös omakotitaloille ja kaikille rakennuksille haja-asutusalueilla.

Voit merkitä Osoitehaavissa yhden tai useamman taloyhtiön tai rakennuksen tietoja, naapuruston kulkupisteitä tai mitä vain kulkupisteitä ja sisäänkäyntejä, joiden sijainnista olet varma. Palvelua käytetään henkilökohtaisilla tunnuksilla, vaikka edustaisikin esimerkiksi taloyhtiötä. 

Miten Osoitehaavia käytetään?

Osoitehaavin käyttö onnistuu parhaiten tietokoneella, ja se toimii parhaiten Chrome- ja Firefox-selaimissa. Myös Internet Explorer toimii. Huomaathan, ettei palvelun käyttö valitettavasti onnistu vielä Safarilla. 

Osoitehaavia on helpompi käyttää riittävän suurelta ruudulta, joten siksi palvelu ei ainakaan tässä vaiheessa toimi älypuhelimessa. Osoitehaavia käyttäessä ei tarvitse kulkea fyysisesti kohteissa, vaan tiedot voi tallentaa kotona tai toimistossa. 

Tietojen lisääminen vaatii tunnistautumisen, joka tapahtuu Suomi.fi-palvelussa joko verkkopankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Vahvan tunnistautumisen avulla voimme huolehtia paremmin lisättyjen tietojen luotettavuudesta. Käyttäjiltä vaaditaan myös sitä, että he todella tuntevat merkitsemänsä kohteet ja kulkureitit. Tämä on tärkeää, sillä tiedot tulevat olemaan oikeiden toimijoiden käytössä, eikä kyse ole kuvitteellisesta testaamisesta edes pilottivaiheessa. Kerättävien tietojen mukana ei kuitenkaan välitetä eteenpäin tietoa siitä, kuka tiedon on tallentanut.

Jos rakennuksen osoitetta ei löydy palvelusta tai osoitetiedoissa näyttää olevan virhettä, Osoitehaavissa voi myös ilmoittaa virheestä. Tällainen vihjetietokin on tärkeää osoitetietojärjestemän kehittämiselle, sillä tavoitteena on korjata virheet ja saada käyttöön luotettavat osoitetiedot. Puuttuvista ja virheellisistä osoitteista voi ilmoittaa myös tunnistautumatta. 

Seuraamme pilotin aikana muun muassa sitä, kuinka paljon ja nopeasti tietoa kertyy ja millaista tietoa palveluun tallennetaan. Keräämme myös palautetta Osoitehaavin käyttökokemuksesta ja esimerkiksi ohjeistuksen toimivuudesta. Toivomme, että pilotin aikana Osoitehaavia käyttäneet vastaisivat Osoitehaavista löytyvään käyttäjäkyselyyn. 

 

Miksi pilottiin kannattaa osallistua?

Suomalainen osoitetietojärjestelmä on monin tavoin puutteellinen. Jokainen säästetty minuutti on tärkeä esimerkiksi kuljetus- ja jakelupalveluissa sekä etenkin palo- ja pelastustoimessa. On todella tärkeää saada osoitetietojärjestelmä kuntoon. Osoitehaavi on yksi osa laajempaa kokonaisuutta, jolla lisätään turvallisuutta, nopeutetaan prosesseja, vähennetään eksymisen riskiä ja varmistetaan, että ihmiset ja esineet löytävät oikeisiin kohteisiin. 

Sinä voit olla mukana tekemässä tätä tärkeää työtä. Prosessia johdetaan ja valvotaan Maanmittauslaitoksen työntekijöiden toimesta, yhteistyössä Lempäälän kunnan kanssa. 

Mistä saan lisätietoja?

Voit lähettää kysymyksiä osoitteeseen info(at)paikkatietoalusta.fi. Vastaamme työpäivien aikana kysymyksiin. Voit olla meihin myös yhteydessä Twitterin ja Facebookin kautta. Löydät meidät tunnuksella @PTAhanke.

Osoitehaavia rakennetaan Paikkatietoalustan Osoitteet-osahankkeessa. Paikkatietoalusta on osa valtioneuvoston Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihankekokonaisuutta. Paikkatietoalusta-hanke yhtenäistää valtion, maakuntien ja kuntien paikkatietoja. Tavoitteena on parantaa julkisen hallinnon sähköisiä palveluita, tehdä läpinäkyvämmäksi tietopohjaista päätöksentekoa sekä säästää kustannuksia julkisessa hallinnossa. Hankkeen vastuutahona toimii maa- ja metsätalousministeriö, mutta sitä tehdään laajassa yhteistyössä eri viranomaisten ja julkishallinnon toimijoiden kanssa. Kuntien ja kuntalaisten kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeä osa hanketta.

Lue lisää Paikkatietoalusta-hankkeesta ja Osoitteet-osahankkeen tavoitteista.