Tutustu osoitteiden käsitemalliin – katso webinaaritallenne

24.6.2019

Osoitteet-osahankkeen vetäjä Paula Ahonen-Rainio esitteli webinaarissa osoitteiden käsitemallin sisältöä ja osoitteisiin liittyviä käsitteitä. 

Paikkatietoalusta-hankkeessa tuotetuissa käsitemalleissa kuvataan käsitteitä mutta myös tiedon muodostamista ja valintakriteereitä. Tämä koskee myös juhannuksen alla kommentoitavaksi julkaistua osoitetiedon käsitemallia. Käsitemalli tähtää valtakunnallisen osoitetietovarannon käsitemalliksi.

 – Osoitekohde ja osoitepiste muodostavat osoitetiedon perustan, eli sen mitä arkikielessä kutsumme osoitteeksi ja sen sijainniksi. Tässä uudessa osoitetietojärjestelmämallissa perustiedon lisäksi on tulossa tarkentavaa tietoa sisäänkäynnille asti sekä täydentävää tietoa, mikä tarkoittaa kulkupistettä, joka tarvittaessa opastaa reitityksessä, Ahonen-Rainio taustoittaa.

Osoitteiden perustieto – osoite ja sen sijainti – syntyvät kunnissa ja niitä hallitaan kuntien tietojärjestelmissä. Ahonen-Rainio korostaa, että vaikka tämä käsitemalli ei ehkä sellaisenaan tule kuntien järjestelmissä käyttöön, tärkeää on kuitenkin, että tieto saataisiin koostettua kunnista tähän valtakunnalliseen varantoon. Siksi on tärkeää, että kunnat olisivat mukana kommentoimassa käsitemallia.

Katso webinaarin tallenne: 

Kommentoi 12.8. mennessä

Käsitemalli on tuotu avoimesti kommentoitavaksi Otakantaa.fi-palvelun kautta.

– Avoimuuden etu on siinä, että siellä voi käydä myös keskustelua, eli kommenttejakin voi kommentoida, Ahonen-Rainio kannustaa.

Kommentointi on auki elokuun 12. päivään saakka. Keskustelu jatkuu tämän jälkeen vielä työpajassa, jossa käydään läpi käsitemallia ja siihen saatuja kommentteja. Työpaja järjestetään tiistaina 20.8. klo 9–12 Pasilassa. Ilmoittautuminen tilaisuuteen aukeaa elokuun alussa.