Osoitehaavilla kerätään sisäänkäynnit ja kulkupisteet talteen

21.11.2019

Suomessa ryhdytään tärkeisiin osoitetalkoisiin uuden Osoitehaavi-verkkopalvelun avulla. Osoitehaaviin tallennettavat tiedot tarkentavat ja parantavat nykyisiä osoitetietoja.

Kuvakaappaus Osoitehaavin etusivusta.

Osoitehaavi on verkkopalvelu, jonka kautta kuka tahansa voi tallentaa osoitteisiin liittyviä sisäänkäyntejä ja perille opastavia kulkupisteitä. Osoitehaavin kautta tiedot saadaan osaksi valtakunnallisia osoitetietoja.

Tällä hetkellä valtakunnalliseen osoitetietojärjestelmään on merkitty tieto rakennuksen sijaintipisteestä. Navigaattori saattaa ohjata vain tien varteen, vaikka useimmiten haluaisimme löytää oikealle sisäänkäynnille saakka. 

– Lähtökohtana meillä on ollut se, että nykyinen osoitetieto ei yksinkertaisesti ole riittävää eikä täydentävää tietoa voi jättää vain kaupallisten palveluiden varaan. Osoitteet ovat yhteiskunnan kannalta ehkä merkittävintä paikkatietoa. On tärkeää kerätä tietoa valtakunnallisesti ja tarjota se kaikkien tarvitsijoiden käyttöön, sanoo Paikkatietoalustan Osoitteet-osahankkeen vetäjä Paula Ahonen-Rainio

Tärkeimpänä tavoitteena on saada sisäänkäynneillä ja kulkupisteillä tarkennetut osoitetiedot pelastajien ja ambulanssien käyttöön. Varsinkin hätätilanteessa on tärkeää, että apu osaa ajaa suoraan oikealle ovelle saakka. Osoitehaaviin voidaan tallentaa tietoa myös mahdollisista kulkurajoituksista ja kuvia taloyhtiöiden opastauluista. Tietojen avulla pelastajat voivat arvioida jo matkalla, mitä kautta pääsee parhaiten perille kohteeseen. 

Pohjana innovaatioille 

Sisäänkäynti- ja kulkupistetiedot ovat tärkeitä pelastustoimen ja ensihoidon lisäksi kaikille kuljetus- ja jakelupalveluille. Erilaisia palveluita tilataan suoraan kotiovelle, mikä tarkoittaa myös suurta joukkoa lähettejä ja kuljettajia, joilla on tarve löytää oikea ovi helposti ja nopeasti.

Osoitehaavin dataa voikin tulevaisuudessa käyttää pohjana esimerkiksi logistiikan tarpeisiin rakennetuille sovelluksille.

– Logistiikan kohdalla on kyse suurista volyymeista. Vaikka säästetty aika olisi esimerkiksi vain kaksi minuuttia yksittäistä kuljetusta kohti, puhutaan loppujen lopuksi hyvin merkittävästä ajansäästöstä, kun se kertautuu ja kertautuu joka kohteessa, Ahonen-Rainio toteaa.

Osoitteet syntyvät ja niitä ylläpidetään kunnissa. Kunta voi halutessaan myös saada tarkennetun osoitedatan käyttöönsä ja hyödyntää sitä esimerkiksi erilaisissa saavutettavuusanalyyseissä ja palveluiden suunnittelussa. 

Osoitehaavi mukana Päivä paloasemalla -tapahtumassa 23.11.2019.

Osoitehaavia on määritelty yhteistyössä turvallisuusviranomaisten kanssa. Osoitehaavi on mukana lauantaina 23.11.2019 Päivä paloasemalla -tapahtumapäivässä, jota vietetään paloasemilla ympäri Suomen. Tarjolla on tietoa Osoitehaavista ja lapsille Osoitehaavi-aiheinen rasti.

Mikä Osoitehaavi? 

  • Osoitehaavi on verkkopalvelu, jonka avulla kerätään joukkoistamalla tietoja sisäänkäyntien ja perille opastavien kulkupisteiden sijainneista ja ominaisuuksista. Tiedot tulevat osaksi valtakunnallisia osoitetietoja. Osoitehaavi löytyy osoitteesta www.osoitehaavi.fi.
  • Osoitehaavin kehityksestä ja ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos.
  • Sisäänkäyntejä ja kulkupisteitä voi tallentaa mihin tahansa osoitteeseen, jonka kulkureitit ja sisäänkäynnit tuntee. Tietojen tallentaminen vaatii tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksilla.
  • Sisäänkäyntien sijainnit ovat tärkeitä sellaisille osoitteille, joissa sisäänkäyntejä on useampia. Kulkupisteitä kerätään kaikille osoitteille, myös esimerkiksi omakotitaloille ja kesämökeille. Kulkupiste on esimerkiksi kohta, josta kadulta tai tieltä käännytään piha-alueelle.
  • Ensimmäisessä vaiheessa Osoitehaavi käyttää pohjana VRK:n väestötietojärjestelmässä olevia rakennusten osoitetietoja. Tavoitteena on saada palvelun käyttöön osoitetietoja suoraan kunnista ensi vuoden aikana. 
  • Osoitehaavi avautui käyttöön marraskuussa 2019. Palvelua kehitetään edelleen ja muun muassa ruotsinkielinen versio on tarkoitus julkaista keväällä 2020.