7 400 osoitteen urakka – Osoitehaavin pilotti Lempäälässä etenee

20.3.2019

Lempäälän kunnalla ja Maanmittauslaitoksella on käynnissä joukkoistamiskampanja, jossa kerätään tietoa sisäänkäynneistä ja perille opastavista kulkupisteistä valtakunnalliseen osoitetietovarantoon. Osoitehaavi-palvelua pilotoidaan Lempäälässä vielä 7. huhtikuuta saakka. Ensimmäisten pilottipäivien aikana Osoitehaaviin on lisätty yhteensä noin 150 sisäänkäyntiä tai kulkupistettä.

Osoitehaavin käyttöä kokeillaan Lempäälässä
Osoitehaavin käyttöä esiteltiin Lempäälän ideahuoneella 7.3. Sari Seppälä (vasemmalla) kehui palvelun selkeyttä ja helppokäyttöisyyttä. Vieressä palvelumuotoilija Laura Uusitalo.

Lempäälä on ensimmäinen kunta, jossa osoitetietojen tarkentamiseen tarkoitettu Osoitehaavi-palvelu otettiin käyttöön. Ensimmäisten pilottipäivien aikana Osoitehaaviin on lisätty yhteensä noin 150 sisäänkäyntiä tai kulkupistettä. Lempäälässä on yhteensä noin 7 400 osoitetta ja arviolta jopa 15 000 sisäänkäyntiä ja kulkupistettä, joten tekemistäkin vielä riittää. 

– Olemme iloisia tähänastisesta aktiivisuudesta. Kuukauden mittaisen pilotin aikana tuskin saadaan kaikkia osoitteita haaviin, mutta tavoittelemme kyllä sitä, että suurin osa Lempäälän tiedosta saataisiin tallennettua, kertoo Osoitehaavista vastaavan hankkeen vetäjä Paula Ahonen-Rainio Maanmittauslaitoksesta.

Kaikki Lempäälässä voivat osallistua

Sisäänkäyntien sijainteja kerätään kaikille rakennuksille, joiden sisäänkäynnille voi tarvita opastusta, kuten rivi- ja kerrostaloille, julkisille rakennuksille ja liikekeskuksille. Perille opastavia kulkupisteitä kerätään myös omakotitaloille. Kulkupiste tarkoittaa esimerkiksi tieverkosta kohteeseen johtavaa liittymää.

Tietoa kerätään etenkin turvallisuussektorin tarpeisiin: Hätäajoneuvo ei voi pelkän osoitteen tai tarkan sijainninkaan avulla tietää sisäänkäynnin sijaintia tai oikeaa kulkureittiä. 

– Jokainen voi osallistua näihin talkoisiin lisäämällä ainakin oman kotinsa kulkupisteen. Ja miksei samalla vaikka koko naapurustolle. Osoitehaavi perustuu siihen, että kuka tahansa voi lisätä tietoa kunhan vain tuntee reitit ja sisäänkäynnit, Ahonen-Rainio kannustaa.

Pienessä tai keskisuuressa kunnassakin osoitteita ja sisäänkäyntejä on niin paljon, että ainoa vaihtoehto tietojen keräämiseen on joukkoistaminen. Asukas itse on paras asiantuntija tietojen tallentamiseen, taloyhtiöissä taas vaikkapa isännöitsijä. Myös yritykset voivat varmistaa oman palvelunsa löytymisen tallentamalla tiedot Osoitehaaviin.

Pilotin tuloksia – sitä, kuinka paljon ja millaista tietoa Osoitehaavin avulla saadaan – odotetaan innolla myös Lempäälän kunnassa.

– Voimme kunnassa analysoida vaikka sitä, kuinka kaukana eri väestöryhmät asuvat palveluista. Meille on tärkeää saada tietää myös, missä kunnossa osoitetiedot ylipäänsä kunnassa ovat. Osoitehaavin kautta on jo nyt tullut muutamia ilmoituksia puuttuvista ja virheellisistä osoitteista, jotka saamme nyt korjattua kunnan osoitejärjestelmään, kertoo Lempäälän kunnan paikkatietoinsinööri Eero Suominen.

Lempääläiset voivat tallentaa tietoja Osoitehaaviin vielä huhtikuun ensimmäisen viikon ajan. Osoitehaaviin voi tulla tutustumaan myös Ideaparkiin Kylä- ja kyläkoulumessuille lauantaina 30.3. klo 10–15.

Lisätietoja: 

Paula Ahonen-Rainio, johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos, p. 050 592 8487, paula.ahonen-rainio(at)maanmittauslaitos.fi 
Eero Suominen, paikkatietoinsinööri, Lempäälän kunta, p. 050 383 3149, eero.suominen(at)lempaala.fi

Osoitehaavin pilotti 7.3.–7.4.2019

  • Osoitehaavi on rakennusten sisäänkäyntien ja kulkupisteiden sijainti- ja ominaisuustietojen keräämiseen tarkoitettu karttapohjainen verkkopalvelu.
  • Pilottivaiheessa tietoja kerätään vain Lempäälästä 7.3.–7.4.2019 välisenä aikana. Tavoitteena on laajentaa käyttö valtakunnalliseksi loppuvuoden 2019 aikana.
  • Osoitehaaviin kerätään sisäänkäyntejä muun muassa rivi- ja kerrostaloille sekä julkisille rakennuksille, kuten kouluille, kirkoille, tapahtumakeskuksille, kauppakeskuksille ja toimistorakennuksille.
  • Omakotitalojen sisäänkäyntejä Osoitehaaviin ei kerätä. Kulkupisteitä kerätään kaikille osoitteille, myös omakotitaloille ja kaikille rakennuksille haja-asutusalueilla. 
  • Osoitehaavin kehityksestä ja ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos. Osoitehaavi rakennetaan osana Paikkatietoalusta-hanketta.
  • Tietojen lisääminen Osoitehaaviin edellyttää tunnistautumista Suomi.fi-palvelun kautta. Kerättävien tietojen mukana ei kuitenkaan välitetä eteenpäin tietoa siitä, kuka ne on tallentanut. Puuttuvista tai virheellisistä osoitteista voi ilmoittaa myös tunnistautumatta.
  • Osoitehaavi löytyy osoitteesta beta.paikkatietoalusta.fi/osoitehaavi. Lisätietoa pilotista löytyy osoitteesta osoitteet.paikkatietoalusta.fi/lempaala